7 powodów, dla których warto jeść maliny
Dieta bogata w owoce i warzywa pozwala dostarczyć naszemu organizmowi ważnych substancji odżywczych, którymi są witaminy, minerały czy błonnik. O ile nie wszyscy są miłośnikami warzyw, to do jedzenia owoców raczej nie trzeba nikogo przekonywać. A jednymi z najsmaczniejszych są zdecydowanie maliny. Można je jeść solo, ale także stanowią doskonały dodatek do jogurtów, owsianek czy deserów. Co jeszcze warto wiedzieć o tych owocach?
Dlaczego jedzenie malin może mieć pozytywny wpływ na zdrowie?
Maliny to owoce, które zawierają mnóstwo witamin, minerałów, a także błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia. Co więcej, mają niewiele kalorii, więc można je jeść na diecie, a także niski indeks glikemiczny, więc jest to doskonały posiłek dla osób zmagających się z cukrzycą. Maliny zawierają dużą ilość witaminy C, dlatego włączając je do jadłospisu, ograniczamy ryzyko pojawienia się sezonowych infekcji. Ponadto te owoce są bogate również w inne antyoksydanty – takie jak witamina E czy K. Witamina E nie tylko ma silne działanie przeciwstarzeniowe, ale także wspomaga odporność organizmu. Z kolei witamina K odgrywa bardzo ważną rolę przy procesach krzepnięcia krwi oraz wzmacnia kości. Maliny zawierają również wiele cennych minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – żelazo, wapń, potas, magnez czy fosfor.
Na co zwrócić uwagę, gdy kupujemy maliny?
Warto pamiętać o tym, żeby zaopatrywać się w owoce z pewnych źródeł. Kupując je u sprawdzonego producenta malin, zyskujemy pewność, że produkty będą bogate we wszystkie składniki odżywcze, a dzięki temu wartościowe dla naszego organizmu i, co najważniejsze, zdrowe. Doskonałej jakości maliny, truskawki, poziomki oraz sadzonki można zakupić właśnie w Terra Plant.