Telefon   +48 68 323 79 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Co warto wiedzieć o uprawie cebuli dymki?

Przygotowywanie urozmaiconych, smacznych i zdrowych posiłków wymaga sięgania po produkty znajdujące się u podstawy zalecanej przez dietetyków piramidy żywieniowej, a mianowicie po różne gatunki warzyw. Część z nich może stanowić bazę rozmaitych dań, inne okażą się atrakcyjnym dodatkiem poprawiającym ich smak, wygląd, a także dostarczającym cenne składniki odżywcze. Doskonałym przykładem warzywa zaliczanego do tej kategorii jest cebula dymka. Producentem niezwykle cenionej odmiany STURON jest firma Terra Plant z Zielonej Góry, która jest dostawcą wielu warzyw, w tym pora i cebuli, a także owoców m.in. truskawek, poziomek oraz malin. Przyjrzyjmy się bliżej dymce i sprawdźmy, jak się ją uprawia.

 

Czym charakteryzuje się cebula dymka?

Cebula dymka to podstawa licznych przepisów. Nadaje się znakomicie do marynowania, pieczenia i duszenia, sprawdza się też jako dodatek do sosów, zup i wielu innych potraw. Zawiera spore ilości łatwo przyswajalnych cukrów i białek, a ponadto cennego dla organizmu błonnika. Jest też nieocenionym źródłem minerałów, w tym potasu, wapnia, żelaza, fosforu, czy fluoru, także prawdziwym skarbcem witamin. Znajdziemy w niej witaminę A, szereg witamin z grupy B oraz witaminę C i PP. Ma ona także sporą dawkę naturalnych roślinnych związków bakteriobójczych, tzw. fitoncydów, które silnie działają na wiele mikroorganizmów chorobotwórczych. Dymka korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego, pokarmowego oraz nerek.

 

Jak uprawia się dymkę?

Dymkę uprawia się przez wysiewanie nasion, które rozmieszcza się w dużym zagęszczeniu, by powstające cebulki zachowały odpowiednie kształty i rozmiary. Podłoże pod dymkę powinno być obojętne albo lekko kwaśne, a gleba przepuszczalna i żyzna. Dla dobrych zbiorów ważne będzie zasilanie podłoża oraz pamiętanie o stosowaniu płodozmianu. Warto pamiętać, że ziemia pod dymkę musi być prawidłowo spulchniona. Dobre plonowanie może też wymagać nawożenia.