Telefon   +48 68 323 79 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czy mrożone owoce tracą wartości odżywcze?

Owoce należą do najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych elementów codziennej diety, dostarczają wartościowych składników odżywczych, w tym wielu niezbędnych witamin. Ich regularne jedzenie znacznie zmniejsza ryzyko zapadania na rozmaite choroby, a także dostarcza przyjemnych doznań smakowych z uwagi na bogaty aromat i charakterystyczną konsystencję. Niestety są one jednocześnie jednym z produktów, które najszybciej ulegają zepsuciu, więc przechowywanie ich przez dłuższy czas jest niemożliwe. Rozwiązaniem tego problemu się jednak owoce mrożone. Przekonaj się, czy będą one równie wartościowe i sprawdź, dlaczego mrożenie jest skuteczne.

 

Co się dzieje po zamrożeniu owoców?

Niska trwałość owoców wynika z tego, że po zerwaniu wciąż zachodzą w nich intensywne procesy biologiczno-chemiczne, w tym związane z oddychaniem komórkowym i transpiracją, czyli oddawaniem wody. Prowadzi to w krótkim czasie do utraty atrakcyjnego wyglądu oraz rozpoczęcia procesów rozkładu. Sposobem na spowolnienie zmian jest znaczne obniżenie temperatury. Bardziej radykalnym działaniem podnoszącym trwałość jest zamrożenie owoców. W tym przypadku dochodzi jednak do rozerwania części komórek ze względu na obecność w nich dużych ilości wody.

 

Jak mrożenie wpływa na właściwości owoców?

Mrożenie zmienia konsystencję owoców, ale nie powoduje żadnych zmian, jeżeli chodzi o ich właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze. Proces mrożenia nie niszczy znajdujących się w owocach witamin. W niektórych przypadkach ich zawartość ulega nieznacznemu obniżeniu, jednak jest to zjawisko na tyle marginalne, że nie wpływa na korzyści płynące z jedzenia ich po rozmrożeniu. Trzeba jednak pamiętać, że raz rozmrożony produkt musi być dość szybko spożyty i pod żadnym pozorem nie powinno się go zamrażać ponownie.