Telefon   +48 68 323 79 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Do czego można wykorzystać mrożone maliny?

Zamrażanie owoców to doskonała technika ich długiego przechowywania, która jednocześnie nie prowadzi do pogorszenia smaku czy obniżenia zawartości substancji korzystnie wpływających na zdrowie. W przypadku mrożonych malin można będzie cieszyć się wspaniałym smakiem przez cały rok. Przekonajmy się, jakie są najważniejsze cechy malin i sprawdźmy, gdzie można ich użyć.

 

Czym charakteryzują się maliny?

Maliny to owoce miękkie, które cechują się niezwykle atrakcyjnym wyglądem, lecz przede wszystkim wspaniałym i pełnym słodyczy smakiem. Zawierają też wiele korzystnych dla zdrowia witamin, zwłaszcza C i E, a także potrzebnej organizmowi witaminy K. Można również w nich znaleźć witaminy z grupy B, w tym B1, B2 i B6. Obecne są w nich również antocyjany, będące związkami antyoksydacyjnymi, a więc zmniejszającymi ilość zaangażowanych w powstawanie komórek rakowych wolnych rodników. W malinach znajdziemy makroelementy, takie jak żelazo, magnez i miedź. Warto też pamiętać o obecności błonnika oraz zawartości pektyn cennych dla układu pokarmowego. W tradycji ludowej i ziołolecznictwie uważa się maliny z doskonały środek przeciw przeziębieniom. Są także dobrym dodatkiem do herbaty.

 

Do czego nadają się mrożone maliny?

Jedyną różnicą między malinami świeżymi a mrożonymi będzie ich nieco mniej atrakcyjny wygląd. Poza tym proces mrożenia pozwala na zachowanie wszystkich ich właściwości prozdrowotnych i walorów smakowych. Można je więc wykorzystywać jako dodatek do deserów, kremów, lodów, ciast, a także przeznaczać je na przetwory od dżemów po soki. Będą ponadto smakowały jako składnik różnych nalewek, napojów bezalkoholowych i wszelkiego rodzaju shake’ów albo musów. Popularne jest również dodawanie ich do jedzonych na śniadanie musli, budyniów bądź kisielu lub galaretki.