Do czego można wykorzystać mrożone maliny?
Zamrażanie owoców to doskonała technika ich długiego przechowywania, która jednocześnie nie prowadzi do pogorszenia smaku czy obniżenia zawartości substancji korzystnie wpływających na zdrowie. W przypadku mrożonych malin można będzie cieszyć się wspaniałym smakiem przez cały rok. Przekonajmy się, jakie są najważniejsze cechy malin i sprawdźmy, gdzie można ich użyć.
Czym charakteryzują się maliny?
Maliny to owoce miękkie, które cechują się niezwykle atrakcyjnym wyglądem, lecz przede wszystkim wspaniałym i pełnym słodyczy smakiem. Zawierają też wiele korzystnych dla zdrowia witamin, zwłaszcza C i E, a także potrzebnej organizmowi witaminy K. Można również w nich znaleźć witaminy z grupy B, w tym B1, B2 i B6. Obecne są w nich również antocyjany, będące związkami antyoksydacyjnymi, a więc zmniejszającymi ilość zaangażowanych w powstawanie komórek rakowych wolnych rodników. W malinach znajdziemy makroelementy, takie jak żelazo, magnez i miedź. Warto też pamiętać o obecności błonnika oraz zawartości pektyn cennych dla układu pokarmowego. W tradycji ludowej i ziołolecznictwie uważa się maliny z doskonały środek przeciw przeziębieniom. Są także dobrym dodatkiem do herbaty.
Do czego nadają się mrożone maliny?
Jedyną różnicą między malinami świeżymi a mrożonymi będzie ich nieco mniej atrakcyjny wygląd. Poza tym proces mrożenia pozwala na zachowanie wszystkich ich właściwości prozdrowotnych i walorów smakowych. Można je więc wykorzystywać jako dodatek do deserów, kremów, lodów, ciast, a także przeznaczać je na przetwory od dżemów po soki. Będą ponadto smakowały jako składnik różnych nalewek, napojów bezalkoholowych i wszelkiego rodzaju shake’ów albo musów. Popularne jest również dodawanie ich do jedzonych na śniadanie musli, budyniów bądź kisielu lub galaretki.