Telefon   +48 68 323 79 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jaka odmiana truskawek jest najlepsza na przetwory?

Truskawki należą do najbardziej lubianych owoców sezonowych. Ze względu na swój rześki, lecz zarazem pełen słodyczy smak są chętnie wybierane jako owoce deserowe – zjadane „z krzaka”, a także stosowane jako dodatki do ciast, koktajli, musów, lodów czy kompotów. Każdy dobry producent truskawek poza odmianami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia oferuje również takie, które sprawdzą się przy wykonywaniu rozmaitych przetworów. Przekonajmy się, jakie są własności truskawek i sprawdźmy, które z nich warto wybierać do przetwarzania na wyroby, po które tak chętnie sięgamy jesienią i zimą.

 

Czym powinny wyróżniać się truskawki na przetwory?

Owoce przeznaczone do bezpośredniego spożycia powinny nie tylko gwarantować odpowiedni smak, lecz również wyróżniać się atrakcyjnym wyglądem – rozmiarem, regularnością kształtów oraz intensywnym kolorem, ponieważ często są wykorzystywane jako dekoracja. Dla konsumentów znacznie przyjemniejsze jest też zwykle zjadanie owoców bardziej jędrnych i mających odpowiednią wielkość. W przypadku truskawek uprawianych z myślą o wykorzystaniu na przetwory znacznie ważniejszy okaże się pełny smak, mięsistość owoców, poziom oferowanej słodyczy oraz zawartość wody i ekstraktu, a także bogactwo wytwarzanego aromatu. Z punktu widzenia procesu produkcyjnego liczyć się będą rozmiary owoców, podatność na choroby oraz trwałość i wytrzymałość podczas transportu.

 

Jakie odmiany truskawek są wykorzystywane na przetwory?

Owoce przeznaczane na przetwory to przede wszystkim odmiany tzw. truskawek przemysłowych. Wśród tradycyjnie cieszących się największą popularnością znajdzie się m.in. Senga Sengana, Dipred i Rubinociv. Powszechnie używane są także truskawki odmian takich jak Dukat, Malinówka czy Pandora albo bardziej uniwersalny Kent.