Telefon   +48 68 323 79 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie wartości odżywcze mają truskawki?

Owoce są powszechnie uważane za bogate w składniki odżywcze, a ich spożywanie jest przez większość dietetyków uznawane za ważny dodatek do codziennego jadłospisu. Zaleca się je jako środek profilaktyczny poprawiający odporność i uzupełniający braki istotnych dla organizmu substancji, które nie występują w innych rodzajach pożywienia. Choć wskazówki co do prawidłowego komponowania posiłków nie zawsze są przyjmowane entuzjastycznie, w przypadku owoców większość osób chętnie je uwzględnia. Szczególnie lubiane są zwłaszcza owoce miękkie, w tym niezwykle popularne truskawki, należące do najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych ich gatunków. Przekonajmy się, co można znaleźć w truskawkach, jeśli chodzi o składniki istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

Co można znaleźć w truskawkach?

Truskawki są owocami wyróżniającymi się intensywnym aromatem i charakterystycznym orzeźwiającym, a jednocześnie delikatnym smakiem. W porcji ważącej 100 g można znaleźć aż 58 mg witaminy C, a także witaminę K. Znajduje się w nich witamina E oraz kompleks witamin B – B6, kwas foliowy, niacyna, tiamina, kwas pantotenowy i ryboflawina. Poza nimi w truskawkach występuje witamina A oraz spora ilość makro- i mikroelementów, w tym żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. Korzystna jest obecność przeciwutleniaczy polifenolowych – kwasów fenolowych, flawonoidów, lignanów oraz garbników i stylbenów, mających m.in. działanie przeciwzapalne. Co ważne, truskawki zawierają niewiele kalorii – w 100 g będzie ich jedynie 32. Mają również niezwykle korzystny indeks glikemiczny, który wynosi 40.

 

Dlaczego jedzenie truskawek jest korzystne?

Truskawki to owoce, które tradycyjnie kojarzą się z początkiem lata, uprawiane dziś odmiany są jednak dostępne już od połowy maja aż do połowy października. Ze względu na ich właściwości warto je jeść w całym tym okresie, a także mrozić, ponieważ w tej formie zachowują one zdecydowaną większość swoich cech prozdrowotnych. Poza wspaniałym smakiem truskawki działają też korzystnie na układ krążenia, zmniejszając ryzyko zawału. Obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi, a także wspomagają układ odpornościowy.