Telefon   +48 68 323 79 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie warzywa uznaje się za najzdrowsze?

Warzywa są podstawowym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety. Dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik oraz związki roślinne, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego zdrowia i zapobiegania chorobom. Wśród bogatego wyboru warzyw, niektóre z nich wyróżniają się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi, dzięki czemu często klasyfikuje się je jako superfoods. Świetnym przykładem warzywa zaliczanego do tej kategorii jest cebula dymka. Producentem niezwykle cenionej odmiany STURON jest firma Terra Plant z Zielonej Góry. Przyjrzyjmy się nico bliżej walorom warzyw.

 

Liściaste warzywa zielone

Liściaste warzywa zielone, takie jak szpinak, jarmuż czy rukola, są często uznawane za jedne z najzdrowszych opcji. Zawierają one wysokie stężenie witamin, w tym A, C, K oraz folianów. Są także bogatym źródłem minerałów – żelaza, wapnia i potasu. Regularne włączanie ich do diety może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia przewlekłych chorób, takich jak choroby serca czy cukrzyca. Błonnik zawarty w zielonych liściach wspomaga również trawienie i może pomagać w utrzymaniu zdrowej wagi.

 

Warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, brukselka, kalafior i kapusta, zawierają związki siarki, które mogą wykazywać właściwości przeciwnowotworowe. Spożywanie tych warzyw jest związane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju niektórych typów raka, w tym raka piersi i prostaty. Warzywa krzyżowe są również cennym źródłem witaminy C i związków, które mogą wspierać układ odpornościowy i przyczyniać się do zdrowszej skóry.

 

Warzywa korzeniowe i bulwowe

Warzywa korzeniowe, jak marchew, buraki czy słodkie ziemniaki, są wysoko cenione za ich zawartość beta-karotenu i innych karotenoidów, które organizm przekształca w witaminę A, ważną dla zdrowia wzroku. Warzywa te dostarczają także błonnika, który jest niezbędny dla zdrowia układu pokarmowego oraz może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto buraki są znane ze swoich właściwości obniżających ciśnienie krwi.